Dr.Frölich Róbert országos főrabbi a pészachi előkészületekről

frolich7Holnap este beköszönt Pészach (פסח) ünnepe. Az alábbiakban zsinagógánk vallási vezetője, dr.Frölich Róbert országos főrabbi tanítását olvashatják az ünnepről, illetve a végső előkészületekről.


“Pészach a kovásztalan kenyér ünnepe. Mindent, ami kovászos, erjesztett, azzá válhat, érintkezett, vagy érintkezhetett, ki kell iktatnunk az életünkből nyolc napra. Ezért ki kell alaposan takarítani a lakást, le kell cserélni az edényeinket.

Csak és kizárólag olyan élelmiszert, italt vagy fűszert lehet használni, amin rajta van a pészachi pecsét. Csak olyan edényeket használhatunk, amit az év többi napján jól elzárva tartunk, és csak Pészachra vesszük elő.

Szerda este köszönt be az ünnep, így még ma is van idő, hogy Pészachra kóserrá lehessen tenni a házat, ha eddig még nem tették meg; lehet élelmiszert venni, esetleg új edényeket, ha szükséges.

Kedden (azaz ma) este gyertyalángnál keressük a lakásban maradt, természetesen szándékosan otthagyott chomecot (kovászost), majd szerda reggel elégetjük.”