Jövő héten ünnepeljük Zájin Ádárt

zadarJövőhét elején ünnepeljük Zájin Ádárt (ז’ אדר). ű

Ádár hónap hetedikén, Mózes születésének és halálának napján minden közösségben halvacsorával emlékeznek meg legnagyobb tanítómesterünkről. A Zájin Ádár halvacsora központi eleme a Gefillte fis, mely talán az egyik legismertebb kóser zsidó étel a maceszgombóc leves, és a sólet mellett.
A töltött halnak nevezett étel elkészítése nem tartozik a legnehezebb konyhaművészeti műremekek közé, de nem is olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják.

A hal húsát le kell fejteni a csontjairól, le kell darálni, majd összekeverni a vízben áztatott zsemlével, a tojással, egy kis fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával ezt követően meg kell tölteni a halbőrt, ami kimaradt, abból pedig vizes kézzel lapos, fasírt formájú gombócokat formázunk.
Közben egy külön edényben két nagyobb fej hagymát és a répákat, sóval, cukorral ízesítünk, és amikor a zöldség már puha, behelyezzük a töltött halat és a gombócokat, és lefedve lassú tűzön készre főzzük.

A kész halat mélyebb tálra helyezzük, köré rendezzük a gombócokat, sárgarépa szeletekkel, petrezselyem zöldjével díszítve, majd hagyjuk lehülni, hogy a leve kocsonyás állapotba kerüljön, és a gefillte fis elnyerje megszokott formáját.

Kevésbé ismert, ám sok helyen előszeretettel fogyasztott étel Zájin Ádár halvacsorán a Diós hal, amelynek meleg és hideg változatát is szeretik, mégis a hideg verzió, amely inkább népszerű a zsidó közösségekben.

Ez sem tartozik a nagyon nehezen elkészíthető kóser gasztronómiai ételek közé, de nem is lehet egy szempillantás alatt elkészíteni.
A szeletekre vágott halat besózzuk, kevés porcukorral meghintjük, és egy-két óráig állni hagyjuk.
Közben a hagymát és a répákat sós vízben megfőzzük, majd beletesszük a halat, és még fél óráig főzzük. Ezután a halat tálra szedjük, a hagymát és a fehérrépát kivesszük. A tojás sárgáját, a zúzott foghagymát, a lisztet és a darált diót kevés vízzel elhabarjuk, kicsit átforraljuk, és a halra öntjük. Akárcsak a gefilltét, ezt is hűtve tálaljuk.

Újkori szokás, hogy halvacsorák alkalmával különféle halsalátákat is feltálalnak, így az ünnepi asztalon a gefillte mellett számos közösségben felfedezhető tonhal saláta, vagy hering saláta, de a különféle kóser halakból készült pástétom is az ünnepi menü finom kellékei közé tartozik.