Januárban ismét a Dohány zsinagógában emlékezünk a gettó felszabadítására

getto78A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2023. január 18-án, szerdán délelőtt 10 órakor a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményre tisztelettel várjuk az emlékezőket.

Hetvennyolc éve, 1945. január 18-án szabadult fel a pesti gettó. A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg, decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki. 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg közeledtére a nyilas őrség eltűnt, a kerítés deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. A gettó felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak.

A gyászmegemlékezésen beszédet mond dr. Frölich Róbert országos főrabbi, Mester Tamás a BZSH-elnöke, az emlékező zsoltárokat Fekete László főkántor énekli.

A megemlékezés a Wesselényi utcában található felszabadítási emléktábla megkoszorúzásával zárul. Felhívjuk résztvevőink figyelmét, hogy a megemlékezésen a férfiak számára fejfedő viselése szükséges.

A megemlékezésre mindenkit tisztelettel meghívunk!