Aktuális hetiszakaszunkról: Dövórim (דְּבָרִים)

dvorimEzen a héten Mózes V. könyvének első heti szakaszát, a Dövórimot (דְּבָרִים) olvassuk a zsinagógában. Jelentése: Szavak.

Nevezik az ötödik könyvet Misné Tórának, a Tan megismétlésének, mert Mózes szózatában a negyven év minden fontos történéseit, tanításait felidézi. A történészek szerint ez a könyv i. előtt 621-ben Josijáhu király uralkodása alatt került elő.

A fiatal király az elődei által szégyenletesen elhanyagolt Templomot rendbe kívánta hozni, megtisztítva a fizikai és szellemi mocsoktól. A fal egy mélyedésében tekercset találtak, az elveszettnek hitt Ötödik Könyvet. A meghatódott uralkodó elrendelte a Devárim rendszeres felolvasását.

A tartalom személyes visszaemlékezés, számadás. Ezért stílusa emelkedett, költői. Egyes eseményeket pl. a kémek történetét megmagyarázza, pontosabban értelmezi annál, ahogyan az a negyedik könyvben történésszerűen volt leírva.

Ez a szidra a “látomás” szombatján kerül felolvasásra, amely megelőzi az egyik legnagyobb gyásznapunkat, Áv hó 9.-ét, Tisó beávot. A “látomás” szó Jesája próféta Háftórájának kezdő szava, héberül cházon.

A hetiszakaszról dr.Frölich Róbert főrabbi tolmácsolásában: