Következő hetiszakaszunk: Vájigás (וַיִּגַּש)

vajigasdohA héten Vájigás (וַיִּגַּש) hetiszakaszát olvassuk fel a zsinagógában. Vájigás jelentése: “előlépett”. Ez Jehudára értendő, aki ellenezte annak idején testvére bántalmazását, ezért javasolta az eladást. Előlépett és elmondta védőbeszédét Benjáminért, amely annyira meghatotta Józsefet, a magát addig testvéreinek fel nem fedő helytartót, hogy nem is birt uralkodni érzelmein, leleplezte magát és keblére ölelte testvéreit. A zokogó hangja elhallatszott a királyi udvarba, és a fáraó meghívta József apját és a testvéreket, hogy családjukkal telepedjenek le Egyiptomban, élvezzék azokat a javakat, melyet József segítségével halmoztak fel.

E mondatnak, hogy “előlépett Jehuda” más olvasata is van. Jehudáról nevezték a kettévált ország déli részét, Júdeát. A királyok származtak e törzsből és népünk – vallásunk – harmadik megnevezése a héber Izrael gyermekei mellett a zsidó szó is e névből vezethető le.

A király tehát meghívta Jákobot és családját, hogy jöjjenek le Egyiptomba. Jákob és családja elfogadta a meghívást, és letelepedett Egyiptom egy tartományában Gosen földjén. Asszonyokat nem számítva 70 férfi érkezett Fáraó birodalmába, nagy tisztelet és megbecsülés közepette. Ez történelmi lépés volt, új fejezet a krónikák lapjain.

dr.Frölich Róbert országos főrabbi tanítása a hetiszakaszról: