dr.Frölich Róbert: “A terror igazolhatatlan és elfogadhatatlan!”

DSC02185“A terror igazolhatatlan és elfogadhatatlan. Ártatlan emberek, kik szórakozni vágytak, élték az életüket, tervezték a holnapot, már nem ébrednek fel egy új reggelre.” – írta dr.Frölich Róbert országos főrabbi a péntek esti párizsi terrortámadások kapcsán.

“Mélységesen együtt érzünk az áldozatok szeretteivel, osztozunk gyászukban. Ám a terror célja nem csak a gyilkolás. Lételeme, hogy megfélemlítsen, rettegésben tartson. Most Franciaországban ütötte fel a fejét, holnap talán máshol bukkan fel.

Talán egy ilyen tragédia kellett ahhoz, hogy a civilizált emberiség végre megértse: a gyűlölet halálos, nem szabad, nem lehet teret engedni neki.

Miközben elszorítja torkunkat a gyász, siratjuk a holtakat, fohászkodunk, hogy megvalósuljon végre a próféta igéje: “nem emel nép a népre fegyvert”…” – zárta szavait a főrabbi.

Pénteken késő este kezdődtek a párizsi fegyveres támadások, és a rendőrség közlése szerint mintegy száz embert ejtettek túszul a francia főváros Bataclan koncerttermében.

A koncerttermen kívül két helyről jelentettek lövöldözést péntek este Párizs belső kerületeiben.
Ugyanakkor a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanást jelentettek, a biztonsági erők pedig kimenekítették a mérközésről Francois Hollande köztársasági elnököt, aki nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

Az összehangolt terrortámadásokban több mint százhuszan haltak meg.