Jó pecsételést, könnyű böjtöt kívánunk!

comkalElérkezett Jom Kippur napja, ma este 18:38-kor megkezdődik a 25 órás böjt, a Jom Kippur legnagyobb kihívása a zsidó emberek számára. Könnyü

Az Engesztelés Napját a pecsételés napjának is nevezzük (יוֹם חתימה), mert a Ros Hásáná napjaiban hozott ítéletet most “pecsételi meg” az Örökkévaló, ekkor lesz végleges az emberek sorsáról hozott ítélet. Ezen az ünnepen pecsételtetünk be a “jók könyvébe”.

Jom Kippurkor a Tóra parancsolata szerint 25 órán keresztül böjtölnünk kell, a parancsolat azonban kimondja azt is, hogy az egészségünk sokkal fontosabb a böjtnél. Így, ha valaki beteg, annak nem szabad böjtölnie.

Tórai parancs, hogy Jom Kippur napján minden felnőtt ember sanyargassa a lelkét.
Bölcseink szerint öt módja van a sanyargatásnak. Nem szabad enni-inni, bőrcipőben járni, élvezeti fürdést venni, illatosító szerrel magunkat kenni, valamint házaséletet élni.

Ez az egyetlen böjt, amely a Tórában szerepel. A többit a történelem sötét lapjai miatt iktatták be bölcseink. Jom Kipurt azért nevezik az engesztelés napjának, mert Tisri hó 10-én jött le Mózes a Szináj hegyéről, azzal a hírrel, hogy az Örökkévaló kiengesztelődött, megbocsátotta az aranyborjú bűnét.

A zsidó ember is ezért reménykedhet, hogy ha őszinte szívvel megyünk imádkozni, akkor a mi vétkeink is megbocsátást nyernek, és megkapjuk a pecsétet a következő időszakra.

Minden hittestvérünknek jó pecsételést kívánunk, valamint, hogy irattassék be a jók könyvébe!

Természetesen este mindenkit szeretettel várunk a Kol Nidrére a Dohány utcai zsinagógába, és holnap egész nap, az ünnep kimeneteléig imádkozzunk együtt.

Könnyű böjtöt kívánunk!
צוֹם קַל – גמר חתימה טובה