Szeptember 1-től Zsidó Kulturális Fesztivál

zskf19Hét budapesti helyszínen rendezik a 22. Zsidó Kulturális Fesztivált, amelyen koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget szeptember 1. és 9. között.

A programoknak a Dohány utcai zsinagóga, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, a Goldmark-terem, a Frankel Leó úti zsinagóga, a Wesselényi17, a Budapest Music Center és a Bálint Ház ad otthont.

A fellépők között lesz a Budapest Klezmer Band, Balázs Fecó, Bródy János, Szirtes Edina Mókus, Rák Kati, az Itt és Most Társulat, Karasszon Eszter és Karasszon Dénes csellóművészek, valamint Korcsolán Orsolya hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar.

A fesztivál rendkívül színes és sokrétű programokat kínál, többek között komoly- és könnyűzenét, a zenei műfajok kavalkádját – mondta Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere kiemelte: az ilyen rendezvénysorozatok, mint amilyen a Zsidó Kulturális Fesztivál, lehetővé teszik a kultúra kibontakozását, a közösség összekovácsolódását, hiszen a kultúra nemcsak tudást és műveltséget hordoz, hanem erős közösségformáló ereje is van.

A rendezvénysorozat kiemelt helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga, ahol a Budapest Klezmer Band nyitókoncertjének vendége Jordán Adél és Fesztbaum Béla lesz.

A további napokon fellép Bródy János, Illényi Katica és a Sárik Péter Trió, Balázs Fecó, a Vujicsics és a Söndörgő együttesek Tolcsvay Lászlóval, a Budapest, te csodás című operettgálán pedig Bársony Bálint és zenekara a mai hangzást vegyíti az operettek legnépszerűbb slágereivel.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szeptember 1-jén Zséda, Darvas Ferenc zeneszerző és Müller Péter Sziámi lép színpadra, majd a Sabbathsong Klezmer Band, a Malek Andrea Soulistic, Szirtes Edina Mókus, a Dina zenekar és a Debrecen Dixieland Jazz Band estje várja a közönséget.

Zerkovitz Béla zeneszerző élettörténete színpadi játékban elevenedik meg Koltai Róbert, Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs és Nógrádi Gergely előadásában.