Következő hetiszakaszunk: Vájákhél (וַיַּקְהֵל)

vjakhelKövetkező hetiszakaszunk, miután megismétli a szombat szentségének megőrzésére szóló utasítást, leírja, hogyan készült a Hajlék.
A kapcsolat a Hajlék építése és a szombat megőrzése között nyilvánvaló: az, hogy “megparancsoltam nektek a Hajlék felállítását, és az ezzel kapcsolatos munkálatokat”, nem jelenti azt, hogy a munkálatok hatályon kívül helyezik a szombatot. További halachikus kapcsolat a szombat és a Hajlékkal kapcsolatos munkálatok között, hogy mindazt a 39 féle munkát, ami a Hajlék felépítéséhez és alkatrészeinek elkészítéséhez kellett, – tilos szombaton végezni. Itt fordul elő a szombati tűzgyújtás tilalma is.

Idézet a kommentárból:
“Hat napon át a sátor felépítése előtt figyelmeztette őket a Szombatra, ezzel jelezve, hogy a sátor építése nem tolja el a Szombatot, vagyis nem lehet miatta megszegni a Szombatot.”

Itt következik a harminckilenc főmunka: vetni, szántani, kaszálni, termést összehordani, csépelni, rostálni, válogatni salakot az ehetőtől, őrölni, szitálni, dagasztani, sütni-főzni, nyírni, mosni, fésülni gyapjat vagy kendert, festeni, fonni-sodorni, fűzni, szőni, szálakat húzni, összekötni, kikötni, varrni, szakítani, vadászni, sakterolás, bőrt lehúzni állatról, bőrt besózni, bőrt kidolgozni, vonalazni, kenni (ételt lehet), vágni (ételt lehet), írni, radírozni, építeni, építményt lebontani, tüzet gyújtani, tüzet eloltani (ha emberéletet veszélyeztet, akkor lehet), hordani közterületen, befejezni valamely munkát.