Jó pecsételést és könnyű böjtöt kívánunk!

comkalMa este 18:32-kor megkezdődik a 25 órás böjt, a Jom Kippur legnagyobb kihívása a zsidó emberek számára.

Az Engesztelés Napját a pecsételés napjának is nevezzük (יוֹם חתימה), mert a Ros Hásáná napjaiban hozott ítéletet most “pecsételi meg” az Örökkévaló, ekkor lesz végleges az emberek sorsáról hozott ítélet. Ezen az ünnepen pecsételtetünk be a “jók könyvébe”.

Jom Kippurkor a Tóra parancsolata szerint 25 órán keresztül böjtölnünk kell, a parancsolat azonban kimondja azt is, hogy az egészségünk sokkal fontosabb a böjtnél. Így, ha valaki beteg, annak nem szabad böjtölnie. Akinek nincs elég ereje zsinagógába menni és imádkozni, annak sem kell aggódnia, mert a kántor ilyenkor mindazok nevében is imádkozik, akik önhibájukon kívül nem tudnak megjelenni a zsinagógában.
Az egészséges emberek ilyenkor böjttel teljesítik a mitzvát, a betegek pedig étkezéssel.

Tórai parancs, hogy Jom Kippur napján minden felnőtt ember sanyargassa a lelkét.
Bölcseink szerint öt módja van a sanyargatásnak. Nem szabad enni-inni, bőrcipőben járni, élvezeti fürdést venni, illatosító szerrel magunkat kenni, valamint házaséletet élni.

Ez az egyetlen böjt, amely a Tórában szerepel. A többit a történelem sötét lapjai miatt iktatták be bölcseink. Jom Kipurt azért nevezik az engesztelés napjának, mert Tisri hó 10-én jött le Mózes a Szináj hegyéről, azzal a hírrel, hogy az Örökkévaló kiengesztelődött, megbocsátotta az aranyborjú bűnét.

A zsidó ember is ezért reménykedhet, hogy ha őszinte szívvel megyünk imádkozni, akkor a mi vétkeink is megbocsátást nyernek, és megkapjuk a pecsétet a következő időszakra.

Minden hittestvérünknek jó pecsételést kívánunk, valamint, hogy irattassék be a jók könyvébe!


Találkozzunk este a Dohány utcai zsinagógában, Jom Kippur reggel 9:30-kor kezdődik az imádkozás!
צוֹם קַל – גמר חתימה טובה