A Hősök temploma megnyitja kapuit az Emlékhelyek Napján

hosokcsillagA Nemzeti Örökség Intézete már tavaly megszervezte az Emlékhelyek Napját, amely idén is folytatódik.
Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése.
A tavalyi várakozáson felüli siker megerősítette azt az elhatározást, hogy a programot hagyományteremtő szándékkal minden évben megrendezze a NÖRI.

A 2017-es programba a Hősök zsinagógája és a Raoul Wallenberg Emlékpark is bekapcsolódott, így május 14-én vasárnap 1000 forintos belépőért megtekinthető az épületegyüttes.

A Hősök Zsinagógája 1931-33-ban épült, az I. Világháborúban meghalt 10000 zsidó származású katona emlékére. 2015-ben a területet történelmi emlékhellyé nyilvánították.
Bár az Emlékhelyek Napja rendezvény szombaton kezdődik, a zsidó vallás törvényei szerint ezen a napon épületeink zárva tartanak. Vasárnap azonban három alkalommal tartanak vezetést az érdeklődőknek. A túrák során felidézzük az építés körülményeit, megtekintjük a zsinagóga belsejét, és beszélünk a kertről, mely a holokauszt során a gettóban elpusztultak nyugvóhelye.