A Dohány zsinagógában emlékeztünk a gettó felszabadításának 72. évfordulójára

gettomegeml2A Budapesti Zsidó Hitközség a budapesti gettó felszabadításának 72. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést szerda délelőtt a Dohány utcai zsinagógában.

A megemlékezésen a BZSH, a Mazsihisz, más felekezeti egyházak vezetői, nagykövetek, parlamenti képviselők, a zsidó közösség tagjai, valamint a holokauszt áldozatainak leszármazottjai, túlélői vettek részt.

Ács Tamás, a BZSH elnöke megindító szavakkal nyitotta a megemlékezést, mint mondta: “…a mai nap és ez az óra az emlékezésé, és a tanulságok levonásáé. Soha többet ne nyerjen polgárjogot ebben az országban olyan gyilkos eszme, ami egyes magyar polgárokat pusztán vallásuk, zsidóságuk, vagy akár származásuk okán előbb kirekeszt, majd a fizikai megsemmisítésre ítélve gettóba kényszerít.” (Az elnök teljes beszéde itt olvasható)

Körzetünk vallási vezetője, dr.Frölich Róbert országos főrabbi betegsége miatt nem tudott részt venni a megemlékezésen, ezért ezúttal Totha Joel Péter rabbi mondott beszédet, visszaemlékezve a holokauszt borzalmaira, őseink gettóban töltött életére, valamint a felszabadításra.

Fekete László főkántor a szertartás végén a “Kél molerachamim” (אֵל מָלֵא רַחֲמִים)  gyászimával fejezte be a megemlékezést, majd a jelenlévők a zsinagóga Wesselényi utcai oldalához sétáltak -ahol 1944-ben a temetetlen holttestek hevertek- és a gettót felszabadító szovjet hadsereg emlékére állított táblát koszorúzták meg, majd elhelyezték az emlékezés köveit.
Felhangzott a “Sír Hámálojsz” (שִׁיר הַמַּעֲלות) kezdetű zsoltár is, ezzel zárult a 72. évfordulón a megemlékezés.

Képek a megemlékezésről>>>