Az első világháború magyar zsidó hősi halottaira emlékeztünk

vhab1Az első világháború magyar zsidó hősi halottaira emlékeztek a Mazsihisz és a BZSH dolgozói, rabbijai, kántorai, valamint a Magyar Honvédség katonái az alapításának 85. évfordulóját tartó Hősök Zsinagógájában.

A rendezvényen a magyar Himnusz felhangzását követően Heisler András, a Mazsihisz elnöke emlékezett meg a világháborúban elhalálozott zsidó katonákról, majd Rudas Dániel, a Dohány zsinagóga kántora énekelte el a hősök tiszteletére a Sim Shalom (שִׂים שָׁלוֹם) “Adj békét” című liturgikus dalt.
Dr. Holló József nyugalmazott altábornagy az elhullott katonákat méltatta, majd Totha Péter Joel vezető tábori rabbi átvette az Emlékzászlót, mely a világháborúban szolgált katonáknak állít emléket.

A megemlékezés tartalmi része körzetünk szellemi vezetője, dr. Frölich Róbert országos főrabbi beszédével zárult. Rudas Dániel még elénekelte az El Mole Rahamim (אל מלא רחמים) kezdetű imát, amelyet a halottak lelki üdvéért mondanak, és természetesen elhangzott a Káddis is. A megemlékezés az El silencio trombita szólamával zárult.

Képek a megemlékezésről>>>