Hétfőn este Szimchász Tajró a Dohány zsinagógában

simchattoraElérkezünk lassan az őszi ünnepkör végéhez, hétfőn este a Tóra örömünnepével lezárjuk az elmúlt hetek sorozatát.

A Szukkajsz első napját követő kilencedik nap Szimchász Tajró (שמחת תורה), melynek során kivesszük a frigyszekrényből valamennyi Tóránkat és hét körmenetben járjuk vele körbe a zsinagógát.

A Tóra olvasása hétről-hétre ismétlődő kötelességünk. Minden szombat reggel felolvassuk a Tóra újabb és újabb hetiszakaszát. A zárószakaszt olvassuk fel Szimchász Tajró napján. Miután a Tóra olvasását nem hagyhatjuk abba, így aznap rögtön, az olvasás befejezése után újra is kezdjük az első hetiszakasz olvasását. Szimchász Tajró szimbolizálja az örök zsidó sorsot, a vég és a kezdet állandó körforgását, a soha fel nem adást, a hittel teli újrakezdést.

Mint minden közösségben a Dohány körzetben is nagybetűs ünnep a Szimchász Tajró, így ezen az estén az örömé, és a boldogságé a főszerep.

Az ünnepi imádkozás hétfőn este 18 órakor kezdődik a zsinagógában, ahová mindenkit szeretettel várunk, kiváltképpen a gyerekeket, hiszen a Tóra örömünnepe a fiatalabb korosztályok egyik kedvenc ünnepe is.